woensdag 1 september 2010

Uit macht van de afwezigheid van Paul Valery:

" HER
Men verwondert zich over het geheugen. Maar het wonderbaarlijke zit minder in het opnieuw verschijnen in de buitenwereld van dingen die al gezien zijn, in het niet-nieuwe dat opduikt, dan in de mentale terugkeer naar wat was. Wonderbaarlijk is dat de toekomst onvermijdelijk is samengesteld uit teruggrijpen, zoals het ook wonderbaarlijk is dat wat verschenen is weer zal terugkeren. Op elk moment is alles nieuw; op elk moment is alles oud (...) Volstrekt nieuw bestaat dus niet. De nieuwheid van wat kan gebeuren is beperkt - want het volstrekt nieuwe zou aan onze kennis ontsnappen - die uit her-kennen bestaat."
Zou er (dus) al eens eerder iemand op een terras hebben gezeten met in de rechterhand een tie-rip en in de linker een verscheurd chasse-cinemafoldertje? Vast wel! Maar dit moment, zo vluchtig, klein, haast alledaags, wil ik behouden voordat het verdwijnt. Zodat het voor mij nieuw blijft?
In de ochtend maak ik foto's van het samenraapsel 'tuinslang -op- nepgras- met -tie-rips', een paar uur later kom ik een vriend tegen die zomaar een tie-rip vast heeft. (zalig toeval!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Volgers